Een paal thuis

Try this at home

Blog geschreven door: Ilse

Ik krijg altijd zoveel vragen in de les over palen, dus laat ik er maar een stukje over schrijven.

Als je voor thuis een paal wilt aanschaffen, zijn er heel veel mogelijkheden, waarschijnlijk zie je door de bomen het bos niet meer. Hieronder daarom wat info en tips.

In de les gebruiken we een RVS Hoogglans (hoog-gepolijst) danspaal van +/- 42 mm. (diameter). In Haarlem hebben we ook 2 palen van 45mm.

Er zijn een paar onderdelen die het verschil maken in de paalkeuze. Het materiaal, de dikte van de paal, spinning/static optie en het bevestigingsmechanisme.

Materiaal

Je kunt kiezen tussen chrome, RVS, brass en poedercoat. Elke materiaal heeft weer andere voor en nadelen. Smaken verschillen, iedereen vind iets anders fijn. RVS is het meest robuust, geeft de minste kans op allergische reacties en is wat ons betreft de beste combi tussen goede grip en mogelijkheden tot drops. RVS heb je ook nog in verschillend afwerkingen. In Alkmaar hebben we hooggepolijst en in Haarlem hebben we nu ook RVS van Lupit en die is wat matter/minder gepolijst. Chrome is iets goedkoper, maar is altijd dmv een laagje, dat iets kan slijten. Brass heeft een mooie gouden look en vinden sommige mensen fijner qua grip. Echter allergie reacties kunnen eerder ontstaan en het geeft zo’n ‘muntgeld’ geur af. Poedercoat palen heb je in allemaal leuke kleurtjes. Deze palen zijn vaak goedkoper en hebben supergoede grip voor beginners. Echter moet je hier geen drops op doen of snelle overgangen, want dan heb je kans op brandwanden/huidbeschadigingen. Bij wedstrijden worden brass of RVS palen gebruikt.

Dikte

Er is keuze tussen 40, 42(,5), 45 en 50 mm palen. De maat die je fijn vindt is persoonlijk en lichaamsafhankelijk. Over het algemeen is het zo dat een dunnere paal voor spins fijner aanvoelt en een een dikkere paal weer meer grip geeft voor beenklemmen. Aangezien wij beide in de les doen hebben wij gekozen voor een 42,5 mm paal. Als je erg kleine handen hebt is het niet aan te raden om voor een 50mm paal te gaan.

Static/Spinning

Je kunt kiezen voor palen die op spinning stand kunnen of puur statische palen. De statische palen zijn uiteraard goedkoper. Bij spinning poles is de spinning stand optioneel, dus je kunt de paal ook statisch gebruiken.

Bevestiging

De palen kan je op maat laten maken zodat het precies past in je woon/slaapkamer. Je kan ook kiezen voor een klemmechanisme, zodat je geen gaten in je plafond hoeft te boren. Zorg wel altijd voor een stevig plafond. (gips of plafondplaten gaat het niet mee lukken) Meestal wordt er wel geadviseerd de onderkant of bovenkant vast te zetten met schroeven voor extra veiligheid. Je kunt ook kiezen voor een ceiling mount (is er ook voor schuine plafonds) waarbij er schijf vast in het plafond blijft zitten, waar je de paal dan in kunt klemmen. Met een markering op de grond heb je ‘m dan sneller opgezet en je weet zeker dat de paal vast blijft zitten.

Handig is ook als je plafond wel wat hoogte heeft. Als je er net zelf kan staan, beperkt dat wel de mogelijkheden (vooral met ondersteboven hangen). Min. een plafond van +/- 2,5 m hoog is wel fijn. En zorg daarnaast voor voldoende ruimte om de paal heen. Je eigen lengte is een goede indicatie. Met sommige zwaaien heb je best wat ruimte nodig. En anders zal je je training moeten aanpassen; geen uitgestrekte zweefdraai, maar vooral veel klim en hangwerk.

Je hebt klempalen uit 1 deel en klempalen die uit meerdere delen bestaan. Het voordeel van meerdere delen is dat je deze paal op verschillende hoogtes kan neerzetten. Dus als je gaat verhuizen of de paal op meerdere plekken wilt kunnen neerzetten is dat handig. En voor doorverkoop natuurlijk interessanter. Je hebt overigens geen last van de overgangen op de paal.

Aanbieders:

X-pole

De X-pole is een internationaal paalmerk. Dit zijn prima palen met veel mogelijkheden. Via danspalen.nl kun je deze palen bestellen. (helaas hebben wij geen korting bij deze palen)

Je hebt een X-pole die statisch is (sport) en een X-pole die je zowel vast als spinning kan zetten (Xpert). De X-pole sport is verkrijgbaar vanaf € 229,- en de Xpert is verkrijgbaar vanaf € 289,-. Deze palen bestaan uit meerdere delen en je krijgt een mooi tasje waar je ‘m in kan opbergen en vervoeren. Je kunt de X-poles ook klemmen zodat je geen gaten in vloer of plafond hoeft te maken. Maar je hebt ook vaste plafondmontages als je dat fijner vindt.

Lupit Pole

Lupit is een hele goede concurrent van X-Pole. Ze hebben over het algemeen dezelfde opties, maar net iets mooier afgewerkt. De afwerking van de RVS paal is wel iets matter en daarom iets anders qua grip. Sinds kort hebben we deze palen in Haarlem. Een lupit pole heb je vanaf €329,- en ze zijn altijd incl. spinning modus. Bij Lupit.com krijg je 5% korting als leerling van Elisa Jo.

Danspalen.nl

X-pole.nl is een onderdeel van danspalen.nl. Naast de X-poles hebben ze ook Lupit poles en eigen statische klem en vaste palen. Ze hebben zowel gekleurde als RVS palen en de palen bestaan uit 1 stuk. RVS paal is hier € 200,-

Danspalen.com (NL)

Bij danspalen.com is een statische RVS paal verkrijgbaar vanaf € 255,-. Danspalen.com heeft naast de statische ook spinning palen, deze is vanaf +/- € 342,-. Kan ook mobiel/klem worden neergezet, maar is een paar schroeven toch iets veiliger. De palen bij danspalen.com bestaan uit 1 deel en moeten exact op maat worden besteld.

Paaldanspodium

Als je geen geschikt plafond hebt kun je ook voor een paaldanspodium kiezen. Een podium kun je eigenlijk overal neerzetten (denk ook aan strand, tuin of park) omdat je niet afhankelijk bent van de plafondhoogte. Een goed paaldanspodium is ook van Xpole; de X-stage. Deze hebben jullie als het goed is weleens in de les gezien. Deze kan je helemaal op-en af bouwen en vervoeren in persoonsauto. De X-stage kan je ook op spinning zetten. Gelukkig is er nu naast de 50 mm paal ook een 45 mm te koop. Het podium zelf is ook best hoog: 30 cm ongeveer. Met paal erbij is hij in totaal 3 meter hoog. Je kan ‘m evt. nog inkorten, maar dan hou je een vrij kleine paal over. De X-stage is rond de € 940,-. Je hebt sinds kort ook een X stage light. Deze heeft een lager (en minder zwaar) podium.

Sinds kort is er ook de R-Pole (UK).http://www.r-polefitness.com/shop.html. Ook een podium, maar deze is veel minder hoog (+/-3 cm) en ook de paal is veel minder dik (38mm), zelfs aan de dunne kant. Vaak is dat voor draaien beter, maar voor klemmen op de kop is vaak dikker weer beter. Het platform kan van hard materiaal zijn of je kunt ‘m met een ( zachte) mat bestellen. Dit podium heeft alleen een statische paal. Ook dit podium kan je helemaal op-en afbouwen en makkelijk vervoeren. Deze is rond de € 800,-.

Alle prijzen die ik genoemd heb zijn een indicatie, de exacte prijs hangt af van jouw wensen (en ook plafondhoogte etc.) Verder moet je nog rekening houden met verzendkosten. (vooral bij de buitenlandse leveranciers)

Je kunt natuurlijk ook altijd koopjes in de gaten houden. Op de site van danspalen staan ook vaak aanbiedingen, of kijk eens op marktplaats.

Tot zover! Als je nog vragen hebt, stel ze. Of als je tips hebt (als je bijv. net een paal hebt gekocht) deel ze!

Kortingscodes

Elisa Jo Studio’s heeft kortingscodes voor jullie bij danspalen.com (10%) en Lupitpole (5%). Als lid mag je hier gebruik van maken! Mail even naar info@elisajo.com voor de kortingscode, indien je geïnteresseerd bent!